
Vi brukar lita på hederliga människor både mer och snabbare i nästan alla sammanhang, till och med reservationslöst när oklarhet råder och det finns rum för tvivel.
Aristoteles, Retoriken, 1:2:4
Enligt Aristoteles är ethos det allra viktigaste utav de tre retoriska övertalningsmedlen (pisteis) då vi alltid litar på hederliga människor både mer och snabbare i nästan alla sammanhang där själva grunden i övertalning ligger i en persons trovärdighet och tillförlitlighet. För att få mottagaren av ett budskap att känna förtroende ska du 1) visa att du har goda kunskaper om det budskap du ska förmedla (fronesis), 2) visa att du är en person som är ansvarsmedveten och pålitlig (arete), samt 3) visa din goda inställning och ditt engagemang för mottagaren (eunoia). Här handlar det även om att visa din förmåga att uttrycka sympati och empati.
Tidigare har vi gått igenom fronesis, och kommer att gå igenom eunoia vid ett senare tillfälle. Men nu, mina vänner, ska fortsätta vår resa genom retorikens teorier och nu är det dags för min egna personliga favorit – arete.
Du skapar förtroende genom att visa att du har goda moraliska egenskaper, är pålitlig och står vid dina ord. De här egenskaperna är beroende av tid, kultur, historia och situation, men är för den sakens skull inte omöjliga att upptäcka. Ofta handlar det om sociala koder, normer och vad vi som samhällsgrupp anser vara goda egenskaper såsom att du är handlingskraftig, står vid dina ord, är modig och rättvis. De gamla grekerna talade om de fyra kardinaldygderna – vishet, måttfullhet, mod och rättrådighet – alla egenskaper en rättskaffens man (person) bör ha, och även om det är nära 2500 år sedan så skulle jag säga att de gäller än idag. En skrytsam och ohederlig individ som aldrig tar varken hänsyn eller ansvar är inte en individ som i modern tid, liksom under antiken, värderas högt.
1. Håll vad du lovar och stå vid (bakom) dina ord: En viktig punkt gällande förtroende är att om du säger att du ska göra någonting, och sen inte gör det, så tappar du förtroende. Tydliga exempel på det har vi sett nu i dagarna gällande de strikta rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten gällande Covid-19. Att generaldirektör Dan Eliasson, vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, beger sig ut på en “nödvändig” resa med familjen till Kanarieöarna är föga förvånande. Likaså att vår käre Stadsminister Stefan Löfven letar reservdelar till sin rakapparat skapar huvudrubriker är inte heller det märkligt. När förtroendevalda väljer att sätta upp riktmärken som ska gälla för alla och sen själv väljer att inte följa de här riktmärkena så skapas en hierarkisk obalans. Ord och handling ska alltid gå hand i hand om du vill upprätthålla och bibehålla förtroende.
Men det kan även handla om vagare ”löften”. Det behöver nämligen inte nödvändigtvis handla om vad du faktiskt har lovat, utan även om vad du har för värdegrund eller förtroendegrund, eller vad andra tror att du har för förtroendegrund. Ett exempel på det här är när Miljöpartister, som profilerar sig som miljökämpar, flyger mellan möten. Ingen skulle ens höja på ögonbrynen om någon från ett annat parti skulle göra detsamma även om vi alla vill ha en grönare planet. Allt handlar som sagt om vad du sänder ut för förtroendegrund – vad har du för förväntningar på dig? Ett annat exempel är när en stor välgörenhetsorganisation hamnade i blåsväder efter att en högt uppsatt anställd ha påkommits stoppa en stor summa pengar i egen ficka. En organisation som kämpar för barns välmående ska inte stoppa vinsten i egen ficka, utan faktiskt göra det som den säger sig göra – ge barn en bättre framtid. Och det ska här förtydligas att det inte var välgörenhetsorganisationen som uppmanade sin före detta anställda att plocka på sig lite extra pengar – det var en egen individuell handling – men, skammen faller på hela organisationen. Och på samma sätt som du kan skapa förtroende genom fronesis och ”cool by association”, så kan det även det motsatta ske – att det förtroendet rinner av dig om du blir förknippad med någonting som hos omgivningen inte har så högt förtroende. Trovärdigheten mister sin glans om ord och handling inte överensstämmer. Löfven skulle ha klickat hem en reservdel på nätet (eller använt en annan rakprodukt), och Eliasson stannat hemma isolerad som alla vi andra gjorde och har gjort de senaste 10 månaderna. Det är på det här sättet de politiska partierna tappar väljare, så gör inte samma sak som de!
2. Ta ansvar för ditt agerande: Likaså som att du bör hålla vad du lovar, så bör du även ta ansvar för ditt agerande. Om saker inte går enligt dina planer eller att du lovar någonting som du tror ska kunna gå att genomföra men som senare visar sig var helt orimliga förväntningar från din sida – då måste du kunna stå till svars och våga säga förlåt. Det här visar på mod och rättrådighet. En person som medger sin skuld och aktivt ber om förlåtelse är också lättare att själv förlåta. I det här läget är det alltså bra ur ett kriskommunikationsperspektiv att få Löfven och Eliasson att stå för sitt handlande och be om ursäkt för det. Det kan låta befängt, men i det här läget så är det faktiskt det enda sättet att behålla förtroendet – både som individ och myndighet.
3. Civilkurage: Att våga stå emot när någonting känns fel eller när någon råkar illa ut, trotts att resten av gruppen är passiv eller tycker annorlunda är någonting som värderas högt – både i dagens samhälle, men även under antiken. En person som inte slaviskt följer gruppens eller härskarens (som i både härskare och den som styr exempelvis ett land) order. Att våga tänka fritt och att våga agera utifrån de tankarna är kvaliteter som uppskattas men vilka också tyder på en person som har ett framåtdriv och ett engagemang – både för individen och för gruppen. Så när du känner att en kollega har blivit orättvist behandlad på arbetsplatsen, våga stå upp för den personen och säg det. Våga ta diskussionen om att teamet behöver mer tid och information för att få ett bättre resultat, sätt dig bredvid den ensamma på lunchen och håll inte med bara för att blidka gruppen.
4. Andra faktorer: Du kan även stärka ditt förtroende genom många andra mindre faktorer såsom att hävda att det var du som gjorde, skapade eller kom på något först. Att vara först med någonting är oftast positivt och visar på handlingskraft. Exempelvis var jag under många år den yngste dockspelaren i Skandinavien. Det gör inte mig till en bra dockspelare, men det väcker ändå lite förundran, och inom genren ökade mitt förtroende som dockspelare. De här egenskaperna kan både vara beroende av tid, kultur, historia och situation, och innehålla universella värden (värden som kan appliceras och gälla för de allra flesta individer på det här jordklotet), beroende på vem du ska skapa förtroende hos – är det hos en stor (allmän) grupp individer eller en specifik grupp individer?
Att utgå ifrån kardinaldygderna och universella värden är ett hett tips att följa om du vill skapa och bibehålla förtroende (ethos) genom arete. Men som sagt, om du bara håller vad du lovar och agerar därefter så kommer du att gå långt!
9 svar på ”Skapa förtroende genom hederlighet”