
BLI ETT SOCIALT GENI
– Konsten att skapa förtroende
Du vet det där sociala geniet som med stabil gång och lagom hårt handslag sveper genom rummet och får alla att känna sig både sedda och hörda? Som minglar utan vare sig handsvett eller ångest? Som utan problem säger till när någonting känns fel och som alltid har svar på tal. Önskar du att det var du?
Bli Ett Socialt Geni beskriver tydligt och underhållande den äldsta och mest beprövade kommunikationsteorin som ligger till grund för dagens moderna samhälle – retorik – konsten att övertyga. Retorik är en teori och en praktik som kan användas både professionellt och privat enligt författaren – vare sig det handlar om dig som individ, organisation eller produkt. Du kan bygga förtroende, bemöta härskartekniker, skapa nya kontakter, skriva och hålla fantastiska tal, använda som kriskommunikation och kanske till och med förstå din omvärld lite bättre.
Boken är uppdelad i fyra delar – grunden, socialisation, presentation och att leva retoriskt – och ger dig kunskap och handfasta tips för att ta dig genom vardagens kommunikativa minfält likt ett socialt geni.
UTGIVNINGSDATUM 29 NOVEMBER 2022


HAR DU FEL?
Vad är skillnaden mellan åsikt och fakta? Kan två som tycker olika ändå ha rätt båda två? Och vem har egentlig en fel?
Jason Diakité och Matilda Westerman skriver personligt och inspirerande om kritiskt tänkande, om varför det är så svårt att byta åsikt och om hur man egentligen gör för att lösa konflikter där båda sidorna anser att de har rätt. En aktuell bok som berör många av samtidens svåraste frågor.


TILLIT GENOM HÅLLBARHET
– En kvalitativ studie av hur Axfood skapar tillit genom kommunikationen av deras hållbarhetsarbete under 2015.
Uppsatsens syfte är att kartlägga på vilket sätt Axfood kommunicerar sitt hållbarhetsarbete, i avseende att se hur Axfood upprätthåller tillit genom sin kommunikation.
Tillit är en viktig komponent i företagsverksamheten och därför vill jag belysa hur olika stilistiska kompositioner både kan främja och hämma tilliten till ett företag. Studien fokuseras till Axfoods avsändarperspektiv med avsikt att strukturera upp och beskriva hur företaget kommunicerar sitt arbete med hållbarhet.


“INVESTERINGAR I FORSKNING ÄR INVESTERINGAR I FRAMTIDEN”
– En topisk studie av svenskspråkiga artiklar i Rhetorica Scandinavica 1997-2014.
I den vetenskapliga forskningen förväntas att ens resonemang och slutsatser legitimeras på ett systematiskt och korrekt sätt enligt det vetenskapliga fältets normer. Men frågan om vad som egentligen utgör meningsfull och legitim forskning är en omstridd fråga, kanske särskilt när det gäller humaniora. Genom idén om att det existerar ett mätbart värde i allt ges humaniora en lägre status då den inte bidrar på ett mätbart sätt genom bevisföring. Om humanioras syfte för akademin och samhällsutvecklingen helt har förbigåtts – hur ligger det då till med kunskaperna om retorik? Existerar det ett retoriskt vetenskapligt fält och hur uppfattar den akademiska fakulteten, och retorikerna själva, ämnet retorik?
Denna uppsats är en undersökning av de relevanssammanhang som tecknas i de svenskspråkiga artiklarna i Rhetorica Scandinavica, och tittar på om det existerar några skillnader beroende på forskarens kön, akademiska disciplin och om det framkommer några skillnader i materialet över tid. Det här är dels är relevant för den massiva utbildningsvåg inom ämnet retorik som samhället idag står inför, dels för retorikens trovärdighet som ämne och forskningsområde.