Det där sociala geniet som i alla situationer tycks veta exakt vad hen ska säga och agera. Som med en stabil gång, lagom hårt handslag och en utstrålning av kombinerad trygghet och godhet (utan att bli självgod) får alla i rummet att känna sig både sedda och hörda. Likt en varm sommarvind sveper det sociala geniet genom varje situation och efterlämnar god stämning och en önskan om att hen snart ska återvända.
Önskar du att det vore du? Lugn, här kommer fem tips på hur du slipar din sociala kompetens!
1. För det första så ska du försöka att inte fokusera på dig själv utan på den eller de som du vill skapa tillit hos. Det här kallas inom retoriken för eunoia och innebär att du helt enkelt lyssnar och ställer genuina följdfrågor till din samtalspartner.
Jag vet att det kan kännas svårt eftersom vi alla vill framstå i vår allra klaraste glans och ta omgivningen med storm. Men genom att ta ett steg ifrån oss själva och lyssna på andra kommer vi automatiskt att framstå som empatiska och goda medmänniskor – precis som ett socialt geni.
2. För det andra du ska tänka på är att vara påläst om det ämnet du pratar om. Det här kallas för fronesis och innebär helt enkelt att om du ska prata om kärnkraftens påverkan på miljön, så ska du också kunna både de positiva och de negativa aspekterna om ämnet kärnkraft.
Här handlar det inte om att ”fake it til you make it” utan har du inte så stor koll på kärnkraftens verkan på miljön så säger du bara det. Jag lovar att det inte kommer att få dig att framstå som sämre vetande – tvärtom – ärlighet och transparens är viktiga komponenter när du skapar tillit.
3. För det tredje så ska du tänka på vilka normer och värderingar som existerar i det sammanhang du befinner dig i. Det här kallas för arete och innebär att om du ska betala ditt paket mjölk i mataffären så tränger du dig inte före alla utan ställer dig längst bak i kön och inväntar din tur. Liknande gäller skitsnack om kollegor, att äta upp någon annans matlåda och att avbryta när någon annan pratar. Du tackar när du får någonting och hälsar på dina grannar. Vett och etikett helt enkelt!
4. Det fjärde du ska tänka på i din resa att bli ett socialt geni handlar om någonting som de antika retorikerna kallade för vir bonus. Retorik är starkt förknippat med moral och etik, där en god talare alltid eftersträvar att i alla situationer även vara en god individ. Här handlar det alltså inte endast om att få omgivningen att tro att du är en god person, utan du måste vara – i alla situationer – en god moralisk individ som alltid handlar efter det goda. Vi skulle kunna säga att vir bonus är antikens svar på gentlemannen – en person som artigt och taktfullt iakttar regler för gott uppträdande, både moraliskt och samhälleligt.
5. Det femte och sista steget handlar om något så banalt svårt som att ha roligt! Du läste rätt – men roligt an man väl inte alltid ha? Jojomensan! Det sociala geniet som sveper genom rummet har garanterat roligt. Hen tycker att det är genuint intressant att prata med andra människor, vet hur hen ska uppföra sig och säger tack och hej då innan hen lämnar en tillställning.
Men om du inte tycker det är intressant att prata med människor då? Ja, då är mitt tips att du dels tränar på att småprata med andra i exempelvis matkön eller på bussen, dels att du försöker hitta det intressanta i samtalet – det som du går igång på. Då lovar jag att även du kommer tycka att det är roligt att svepa genom rummet som det sociala geni du nu är!