De sju frågorna ligger under topos (allmänna) och används för att skapa mer grund i ett framförande. Under antiken användes de sju frågorna för att lära sig se en fråga eller ett ämne ur sju olika perspektiv, och på så sätt vara grundligt förberedd på argumentation.
De sju frågornas topik kan alltså användas för att skapa en detaljerad analys av en text om hur människor fungerar och agerar, de kan hjälpa dig att förklara ett händelseförlopp eller för att bygga ett starkt ethos (förtroende).
Vem? Vem är du? Vem är din karaktär? Vem är din publik? Börja med grunderna såsom ålder, kön, nationalitet, familjestatus och karaktärsdrag. Finns det några händelser i ditt liv, din karaktärs liv eller hos publiken som har påverkat dig, din karaktär eller din publik?
Var? Var är du? Var är din karaktär? Var är din publik? Eller var någonstans ska din nya vana utföras? Här ska du fundera över omgivningen, platsen eller rummet. Exempelvis, agerar karaktären annorlunda offentligt än i den privat sfären?
När? Vad är det för tid? År, säsong, månad, dag eller tid på dagen bör beskrivas.
Vad? Vad vill du? Vad vill din karaktär? Vad vill din publik? Här funderar du över själva målet (tesen) för dig, din karaktär eller din publik. Vad är målet med ditt framförande? Vad vinner publiken på din tes? Vad vinner du om du ändrar dina vanemönster?
Varför? Varför vill du att din tes ska gå igenom? Vi har alla skäl för att göra det vi gör – vilka är dina, din karaktärs eller din publiks skäl?
Hur? Hur får du det du vill ha? Hur får din karaktär det den vill ha? Hur får din publik det de vill ha? Hur handlar om hur du ska gå till väga – ditt tillvägagångssätt – för att uppnå det du vill.
Hinder? Det är alltid något som hindrar dig från att uppnå ditt mål. Vanligtvis finns det någon eller något i omvärlden som hindrar en karaktärs framsteg och också någon inre konflikt som karaktären kämpar med. Finns det några hinder (motargument) för att du inte ska nå ditt mål (tesen)?