Den alltmer konkurrenskraftiga arbetsmarknaden har näst intill satt krokben för alla arbetssökande genom en uppsjö av olika tips och trix på hur du bäst framställer dig på kortast möjliga tid, vilket kan få vem som helst att smått hyperventilera. Du behöver i dagens samhällsklimat inte ens vilja ha ett nytt jobb – ändå ska du sälja in dig – eftersom du som individ är en produkt som dels representerar dig som individ, och dels dig som en del i någonting större (oftast en organisation). Men hur gör man om man ska mingla snabbt och effektivt vid ett tillfälle där man dels behöver höja sig själv och den egna kompetensen och samtidigt se och höra andra individer?
Mingla utifrån förtroendemodellen
Vi har alla en i vår umgängeskrets – ett socialt geni – som skapar kontakter vart än hen går. Och såklart har även jag ett socialt geni som jag försöker suga i mig kunskap ifrån så ofta jag kan. För ett tag sedan funderade jag just över hur det kommer sig att hen är ett sådant proffs på att mingla och skapa kontakter – så jag gjorde en analys (med hens godkännande såklart). Och jag kom fram till att hen 1) använder sig av förtroendemodellen, och att hen 2)gör det enligt ett tydligt mönster som jag har valt att döpa till ”den Westermanska ordningsföljden” till ära efter mitt sociala geni.
”Den Westermanska Ordningsföljden” går ut på att förenkla den snabba försäljningsprocessen genom fem (5) steg där du blandar vartannat lager eunoia och vartannat lager fronesis (den retoriska sandwich modellen). Här skapar du dels förtroende på kort tid, och dels kan sälja in dig utan att göra en så stor sak av det.

1) Var genuin och öppen (eunoia)
Det första steget ligger i att bygga tillit genom eunoia, där du genuint och öppet utropar ett högt och tydligt ”Hej!” till personen som du vill komma i kontakt med, som att ni är gamla kompisar (även om ni aldrig har träffat eller pratat förut). Det här gör att personen i fråga känner sig sedd och uppskattad, och får intrycket av att du är glad att stöta på just hen, vilket styrker ditt förtroende genom eunoia. Kan du dessutom namnet på personen så säg även det (”Hej Marcus”) eftersom det lägger ett ytterligare lager av förtroende hos dig.
2) Återkoppla (fronesis)
I det andra steget gör du en snabb återkoppling till det senaste samtalet som du och personen hade. Det här styrker ditt förtroende genom fronesis då du visar att du har information och kunskap om er relation – ”det är alltså jag som är SEO-experten …” eller ”senast vi pratade …”. Dessutom visar din återkoppling att du har tänkt på personen i fråga, vilket då även styrker ditt förtroende genom eunoia.
3) Styrk gemenskapen (eunoia)
Att referera till hur du och personen känner varandra, eller vad ni pratade om vid ert senaste samtal styrker gemenskapen mellan er två och får personen att känna sig sedd, uppskattad och viktig vilket då även styrker ditt förtroende genom eunoia. Och att använda ord som ”vi” i föregående steg styrker er gemenskap ytterligare (genom eunoia).
Känner du inte personen så är det här läge att fråga vad hen arbetar med eller varför personen är på eventet. Det här steget är också till för att lyssna in personen och få material att använda inför de nästkommande stegen då du ska sälja in dig själv och erbjuda hjälp. Men då måste du ju veta vad individen eller organisationen kan behöva hjälp med.
Det finns vissa tillfällen som du skulle kunna hoppa över steg 2 och/eller 3 och gå direkt in på vad ditt syfte med konversationen är. Exempelvis om du har bråttom och behöver växla några ord med en person som du aldrig tidigare har träffat, men gärna vill skapa kontakt med. Viktigt är då att trycka lite extra på eunoia, så att personen känner sig extra sedd. Då förstärker du er relation genom 1) en fråga ”har du en minut?” eller 2) ett påstående ”precis den personen som jag vill stöta på nu”. Här styrker du ditt förtroende genom eunoia. Att dessutom vara en engagerad och tydlig person visar på auktoritet (vilka vi tenderar att ha mer förtroende för – fronesis) och arete genom att du är handlingskraftig som tar kontakt.
4) Vad har hänt sedan sist (fronesis)
I steg fyra ska du återigen styrka ditt förtroende genom fronesis genom att snabbt nämna vad som har hänt i ditt liv sedan du och personen i fråga sågs eller pratades vid. Det här kan såklart göras på många olika sätt. För tydlighetens skull säger vi att du har hjälpt Centerpartiet att bygga upp sin digitala marknadsföring. Du skulle då kunna säga ”Annie är så himla rolig …” där du hänvisar till partiledare Annie Lööf som får representera Centerpartiet. Att du nämner Lööf styrker ditt förtroende genom ”cool by association” vilket är en del i fronesis. Det här förutsätter såklart att personen du talar med vet att du har jobbat för Centerpartiet. Du kan annars vara mer konkret och säga ”när jag hjälpte Centerpartiet med SEO så …”.
Om personen inte är en bekant så kan du förtydliga din position genom att ”jag har precis varit hos Centerpartiet och hjälpt dem att optimera deras digitala marknadsföring …”. Här visar du vad du kan bidra med (fronesis). Kan du dessutom hitta en referens emellan er så styrker det ditt förtroende ytterligare då du visar på att det finns en länk mellan er (cool by association OCH eunoia). Att ha någon som kan referera eller rekommendera dig är lite som en kvalitetsstämpel och får dessutom personen som du pratar med att bli mer positivt inställd till dig.
5) Hjälp personen och få jobb (eunoia)
Det sista som du ska göra i den här väldigt förtroendeingivande kommunikationsutbytet är att visa att du är en person som gärna hjälper till. Det kan du göra genom att:
a) slänga ut en fråga: ”och är du kvar på …?”, vilket visar att du är intresserad av den andra personen som i sin tur känner sig sedd (eunoia). I svaret du får bekräftar du det personen precis sa (”ja” eller ”nej”) och slänger ut en förklädd tråd genom att förmedla att du gärna hjälper till med något och är fri (för nya uppdrag) likt: ”säg till om du behöver hjälp med … Jag är fri efter 1 okt…”. Genom att vända din försäljningsteknik till att du bara ”vill hjälpa till” gör det att personen i fråga inte behöver känna sig attackerad eller påhoppad, och behöver inte heller känna att hen måste ta ett beslut som hen inte kan ta eller orkar ta i. Det är viktigt att du är specifik gällande när du kan ta ett uppdrag. Därför ska du säga datum eller veckor och inte ”i nästa vecka” eller ”på måndag” då det är alldeles för otydligt och lätt kan glömmas bort.
b) gå direkt på sak: ”behöver du hjälp med din optimering … så är jag fri efter 1 okt”. Här visar du att du finns tillgänglig för personen om personen behöver hjälp (eunoia).
Steg 1-3 är så kallat ”kallprat”, medan steg 4 och 5 är där ”the magic happens”. För att förtydliga mönstret kommer jag här nedan att komponera ihop några imaginära meningar utifrån den Westermanska ordningsföljden:
Inför en person du känner eller har talat med förut
1. Hej Markus! (eunoia)
2. Vi talades vid i telefon för någon dag sedan. (fronesis)
3. Blev det några kanelbullar till fikat sedan eller? (eunoia)
4. Jag har ju själv skrivit en bok, om barns rättigheter, och det samspelar ju med ditt område inom skolväsendet. (fronesis)
5. Säg till om du behöver hjälp med att få ut information om barnkonventionen till era verksamheter eller om ni vill ha ett informationsmöte för er personal angående barns rättigheter. Jag är fri och tillgänglig från v.37. (eunoia)
Att skapa kontakt med en helt okänd person
1. Hej!
2. Isabella Alveborg, konsult inom retorik och kommunikation.
3. Vad jobbar du med? Lärare! Väldigt intressant, och viktig uppgift.
4. Jag har själv jobbat som vikarie på mellanstadiet och högstadiet och undervisat inom svenska – och framförallt då inom retorik.
5. Säg till om ni skulle vara i behov av en vikarie inom retorik eller om jag ska komma förbi och hålla en kort föreläsning för lärarna om de viktigaste grunderna inom retoriken.
Person du inte känner (men vill) och hoppar över steg 2 och 3
Gorki Glaser-Müller! Regissören till ”Children of the Enemy”! Precis den personen jag hoppades springa på (steg 1 – eunoia). Hej, Isabella Alveborg heter jag och jag jobbar som manusförfattare, och har ett manus om Förintelsen som jag tror och hoppas att du skulle vara intresserad av att regissera (steg 4 – fronesis). Du har en passion och skörhet som lyser igenom dina verk, såsom i ”En gång om året” (2012), som verkligen passar manusets essence. Jag mailar dig en synopsis så får du höra av dig om det skulle vara något för dig (steg 5 – eunoia).
Lycka till nu, och kom ihåg att du är full av kunskap och rätt för jobbet – du måste bara meddela det (kravlöst) till din omgivning!