Kan man mingla digitalt? Hur fungerar det och vad kan du göra för att optimera dina chanser att ta till ordet? Jag kommer under några veckor framöver fokusera på digitaliseringen ur ett retoriskt perspektiv där jag kommer att ge min syn på videomötesutvecklingen, vad jag tror om framtiden och tips på vad du bör tänka på vid ett videomöte.
Del 1 – Nutiden – faktiska tips till videomötet!
Låt oss vara ärliga – det går inte att mingla digitalt! Du vet om det, jag vet om det och vi har alla varit med om det. Det där digitala branschminglet där man mer eller mindre sitter av tiden, och i bästa fall startar en chatt med individer man redan känner. Att träffa nya individer och ”mingla” digitalt tar emot. Men varför är det så? Jo, det är för att alla våra sinnen får inte vara delaktiga, och för att vi blir splittrade i vår rumsuppfattning då vi ska försöka förhålla oss till två (eller flera) olika dimensioner samtidigt – hemmet och minglet. Och även om framtiden kommer att ge oss fler verktyg som kommer att underlätta (genom exempelvis avatarer och virtual reality (VR)), så kommer det aldrig att bli lika bra som i den verkliga världen (IRL). Det här samstrålar och sätter såklart större vikt vid ethos – hur (på vilka sätt) du skapar förtroende. Och tur för dig att jag råkar vara just en expert på ethos och har arbetat som skådespelare sedan 2006, och kommer här att ge dig lite tips (metod) på hur du kan förbättra din mingelsituation i dagsläget! Tipsen fungerar även om du exempelvis ska hålla i ett webinarium, gå på en intervju eller filma en selftape.
1. Tänk på det visuella.
I det här första steget ligger ditt fokus på att ta bort så många störande moment för mottagaren som möjligt, så att hen endast kan fokusera på dig och det du säger. Här är det viktigt med ett mjukt ljus (a) som kommer direkt framifrån – gärna från ett fönster, en ljusring eller liten lampa – så att ditt ansikte är upplyst. Sen kan du välja kläder (b) som är neutrala utan mycket blommor, rutor, tryck och mönster för att få mottagaren att titta på ditt ansikte och inte på dina kläder. Placera även telefonen eller datorn (c) lite snett ovanifrån ditt ansikte. Det här för att du dels inte ska få dålig hållning och ont i nacke och axlar, och dels för att mottagaren lättare kan se hela ditt ansikte och inte skuggiga delar av det. Och, tänk på bakgrunden (d) så att den ser städad och neutral ut. Inga stora tavlor eller travar med kläder, böcker, tidningar, gammal mat eller planscher med sexistiska eller rasistiska uttryck. Snälla, tack. Vi vill att den som tittar på dig ska vilja titta på bara dig och inget annat.
2. Tänk på ljudet.
I det andra steget ska du fokusera på din röst, eller ljudet av din röst. Lika viktigt som det är att mottagaren ser dig, så ska även hen höra dig tydligt. Så, placera dig (a) i ett rum med bra mottagning så att kontakten inte bryts. Se även till att akustiken i rummet (b) är bra. Placera dig inte i ett badrum, utan om du kan – välj ett rum med mycket mattor, kuddar och gardiner. Eller så drar du fram alla kuddar och filtar du har och placerar det på golvet och hänger över möbler för att få ljudet att bli mindre studsigt. Det här brukar jag göra när jag ska ha ett videomöte eller ska filma en selftape. Ofta brukar jag nämligen vara i köket där det är bäst ljus, men då strör jag även kuddar och filtar på golvet runt mig så att ljudet även blir bra. Självklart ska ditt möblemang inte synas i bild! Kan du använda headset eller mikrofon (c) så ska du självklart även göra det för att höras så tydligt som möjligt. Och (d), försök att vara i en miljö med så lite distraktionsljud som möjligt (undan exempelvis barn, partner, diskmaskin, torktumlare, borrande granne, jamande katter osv.) så att du både hörs och kan koncentrera dig på att mingla, eller filma.
3. Tänk på kroppen.
I det tredje steget är det fokus på din kropp, eller det du kan göra med din kropp för att få fokus. Om ni är några stycken som har ett videomöte och du vill ha ordet kan du visa det genom att göra som många av oss gjorde i skolan – räcka upp handen eller i alla fall visa att du vill säga något efter nästa person. Det här visar på dygdighet (arete). I vissa möten så finns det en person som är ”huvudansvarig” och därigenom leder diskussionen så att alla får ordet. Och om du/ni inte har infört det så är det ett hett tips. Om det är svårt att ta ordet vid ett fysiskt möte, så är det än svårare att faktiskt ta ordet vid ett videomöte. Risken finns att de enda som hörs är de som själva älskar sin egen röst. Likaså vid mingling. Om du ska bli hörd så måste du (tyvärr) kriga lite, vilket jag personligen inte håller så högt. De personer som hörs är ofta de som har minst att säga. Men i det här fallet är det ett måste av dig. Du har inte så många alternativ att spela med, så använd din kropp för att fånga fokus.
4. Tänk på vad du säger.
I det här fjärde och sista steget så ligger fokus på vad du säger eller skriver. Eftersom du ligger lite i underläge då du inte minglar fysiskt, och även om du i stegen innan har gjort allt för att boosta dina förutsättningar, så måste dina ord och det du skriver vara så tydligt och korrekt som möjligt. Risken för missuppfattningar är enormt mycket större vid just text eller chatt än vad den hade varit IRL, och det här är då på grund av att vi inte kan läsa av hela individen med alla våra sinnen utan får just text eller ett videomöte. Ju fler sinnen som är inkopplade desto bättre kan vi också läsa av varandra och risken för missuppfattningar minskar. Så (a) tänk på vad du vill få ut av minglet, intervjun eller selftapen. Är det att skapa nya kontakter? Är det att skapa specifik kontakt med vissa individer? Är det för rekrytering? Genom att tydliggöra dina mål för dig själv ökar också chanserna till ett lyckat mingel. Här använder du dig av fronesis för att styrka ditt förtroende dels för dig själv, men också för de du kommer att möta då du visar att du har en tydlig agenda för kvällen, vilket i sin tur stärker ditt förtroende genom arete. Bemöt (b) nya kontakter med intresse (eunoia). Lyssna på dem. Ställ frågor och följdfrågor. Ju mer du kan och känner din mottagare desto lättare är det också för dig att sen driva igenom din egen agenda. Är du exempelvis på jakt efter ett nytt jobb och får till en kort konversation med HR-chefen på Riksbanken (som råkar ligga på din ”topp 10” – lista över drömarbetsplatser) så är läget inte att sälja in dig, till en början, utan först måste du klargöra vad du skulle kunna bidra med hos dem. Dessutom älskar vi när andra människor är intresserade av oss och det vi gör, och den känslan vill du gärna skapa hos Riksbankens HR-chef. Du vill få hen att gilla dig, få förtroende för dig, så lyssna på vad hen säger! Efter att du har lyssnat, (c) så är det dags för dig att binda samman den informationen du har fått från ditt aktiva lyssnande och dina frågor med dina främsta egenskaper. Du ska alltså inte köra en hisspresentation (gör snälla aldrig en hisspresentation igen) utan du ska få in dig själv på ett ödmjukt sätt (arete) i konversationen, utan att skryta eller höja upp dig själv. En konst, absolut, men träning ger färdighet! Och resultatet kommer att göra mödan värd!
Här var mina bästa tips som du kan tänka på för att optimera dina chanser att synas och höras digitalt! Lycka till! (Och vill du ta minglet till en ny nivå så har jag stora förhoppningar på Clubhouse! Signa upp, för det är redan många på väntlistan!)
I nästa blogginlägg kommer jag att prata lite om vad jag tror framtiden kommer att ha i sitt digitala sköte …