Vi är många därute som dagligen möts av eristik (härskartekniker). Jag kommer framöver att posta olika exempel på eristik och hur du kan bemöta dem med korrekt retorik. Och först ut kommer jag här att bemöta den klassiska ”mansplaining”.
Bemöt genom de tre ethos
Ordet mansplaining kommer från engelskans man och explain och syftar till talarens (ofta en man) låga respekt för åhöraren (en kvinna) där en kvinna inte har samma förmåga att förstå som en man. Det här visar sig genom att en man (oftast) försöker förklara någonting för en kvinna på ett nedlåtande och förenklat sätt. Det är också mansplaning när en person använder en konversation i första hand för att framhäva sig själv inför en kvinnlig lyssnare, som antas vara mindre kunnig. Exempelvis är det vanligt med äldre personer (män och kvinnor) som framhäver sig själva på den yngre kollegans bekostnad.
Så hur gör man då om man blir utsatt för mansplaining? För det första så finns det inga specifika verktyg som fungerar i ALLA situationer, utan allt handlar om situationen i sig. Det vill säga – all kommunikation är situationsbunden. Men med det sagt så finns det några saker som du kan ha i minnet och använda nästa gång någon dumförklarar dig. Något att ha i huvudet är de tre ethos – hur du skapar och bibehåller förtroende.
1. Osäkra personer trycker ner andra.
Det här är inget konkret tips på hur du bemöter mansplaining, men jag tycker själv att det känns skönt att veta att det i grunden inte handlar om mig som kvinna, utan att det handlar om avsändarens självförakt och osäkerhet. Det här gör att du lättare kan låta de nedvärderande kommentarerna rinna av dig så att du kan lägga allt fokus på att bemöta härskartekniken. Du ska aldrig behöva ursäkta dig för någon annans beteende!
2. Upplys (eunoia)
Ett sätt att bemöta mansplaining är att upplysa personen om vad hen håller på med. Det kan nämligen vara så att personen inte alls tänker på att det hen säger får dig att känna dig oduglig. Förklara och ge feedback på att hens beteende kan uppfattas på ett visst sätt och få vissa konsekvenser. Det behöver inte vara så dramatiskt, du kan säga något i stil med ”oj, nu låter det som om du inte tycker att jag passar för den här positionen. Har jag uppfattat det korrekt då?” eller dyl.
3. Bemöt kommentarerna tydligt och informativt (fronesis)
Försök att bemöta resonemanget, lugnt och tydligt. Visa att du har kunskap om det som yttras. För att få förtroende menar retorikerna att ett sätt är att just visa att man har kunskap om det man talar om. Förhoppningsvis leder det här till en dialog mellan er där du visar att du inte alls är en ung okunnig kvinna och du slipper bevittna en lång ego-monolog.
Viktigt att komma ihåg – personer med dålig självkänsla har oftast svårt att hantera en besserwisser, så bräk inte på utan bemöt endast det du får kritik för.
4. Spegla
Retoriken förespråkar att man alltid spelar schysst (arete) eftersom det ger dig ökat förtroende i det långa loppet, och att belysa och bemöta ett yttrande eller ett agerande går definitivt i linje med arete. Men, om du har testat att bemöta kommentarerna, upplysa om hens beteende och ställa motfrågor, så har du till slut inget annat val än att slå tillbaka med samma mynt – spegling. Speglingen ska göras i syfte att visa härskaren vad hen håller på med och såldes bli medveten om sitt beteende (med förhoppningen att sluta mansplaina).
