Photos: Annika Berglund / SVT
Då är det äntligen dags att använda lite retorik för att se vilka fyra (4) bidrag som kommer gå vidare från semifinal till den stora finalen i Melodifestivalen 2022.
Så här har min bedömning gått till
När jag har gjort min bedömning så har jag tittat på:
- Textens syfte (tesen) och vilken genre texten hamnar inom (judiciale, demonstrativum, deliberativum).
- Hur väl textens syfte och genre samspelar med melodin.
- Hur väl textens syfte och genre samspelar med framträdandet.
Ju bättre text, melodi och framträdande samspelar desto högre poäng får bidraget.
SEMIFINAL 1
Tävlande:
”My Way” – Tone Sekelius
”Suave” – Alvaro Estrella
”Hallabaloo” – Danne Stråhed
”Higher Power” – Anna Bergendahl
Poängfördelning:
8 poäng (Låt 3p + Framträdande 5p) – ”My Way” – Tone Sekelius
Genus demonstrativum (hyllning, nutid). Känner drivet i både låt och framträdande. Varför dessa galna trummor? Utan trummor så hade betyget blivit högre då den röda tråden hade blivit tydligare. Stort plus för Tones fantastiska scennärvaro och framträdande!
10 poäng (Låt 5p + Framträdande 5p) – ”Suave” – Alvaro Estrella
Genus demonstrativum (hyllning, nutid). Både framträdande och låt har allt det som jag förväntar mig och vill ha – eld, rosor, passion, rött och uppknäppta skjortor.
9 poäng (Låt 5p + Framträdande 4p) – ”Hallabaloo” – Danne Stråhed
Genus demonstrativum (hyllning, nutid). Låtens text och känsla speglas i framträdandet. Ett litet minus för den lite för teatraliska ”loge”-känslan som exempelvis musikern med tvättbräda förmedlar. Ger ett mindre ärligt uttryck.
9 poäng (Låt 5p + Framträdande 4p) – ”Higher Power” – Anna Bergendahl
Genus demonstrativum (hyllning, nutid). Vi får en country-känsla av melodin och texten vilket samspelar fint med framträdandet. Anna är ju känd för att vara magisk på scen och där nästan varje rörelse har en tanke bakom. Den stora frågan är bara varför hon vänder sig på scenen hela tiden? Här förstår jag inte varför hon gör den rörelsen vilket drar ner på poängen.
Vidare till final:
”Suave” – Alvaro Estrella
”Higher Power” – Anna Bergendahl
Motivering:
Alvaro Estrella ger liv åt låten och förser samtidigt publiken med det vi vill ha!
Både Anna Bergendahl och Danne Stråhed fick 9 poäng. På grund av det teatraliska i Stråheds framträdande (vilket bidrar till minskat förtroende) anser jag att Anna förtjänar finalplatsen med sitt nästintill felfria framträdande.
SEMIFINAL 2
Tävlande:
”I Can´t Get Enough” – Cazzi Opeia
”Till Our Days Are Over” – Lillasyster
”Best To Come” – Lisa Miskovsky
”Som Du Vill” – THEOZ
Poängfördelning:
10 poäng (Låt 5p + Framträdande 5p) – ”I Can´t Get Enough” – Cazzi Opeia
Genus demonstrativum (hyllning, nutid). Som en rosa sockerdröm följer både melodi, text och framträdande en röd tråd. Jag får känslan av den där allra första förälskelsen där man flyger på små rosa moln och bara inte kan få nog!
6 poäng (Låt 3p + Framträdande 3p) – ”Till Our Days Are Over” – Lillasyster
Genus deliberativum (hopp, framtid). Texten inger hopp och framtidstro, men melodin ger snarare känslan av fight – likaså framträdandet. All hårdrock låter inte likadant, och därför förväntar jag mig också att det går att få en hårdrockslåt att inge hopp. Just nu är det tyvärr lite rörigt, och tråkigt.
7 poäng (Låt 4p + Framträdande 3p) – ”Best To Come” – Lisa Miskovsky
Genus deliberativum (hopp, framtid). Genren är lite oklar, men tillslut fattar jag att texten handlar om att vara på väg mot någonting bättre – en utveckling. Melodin är lite för tafatt för syftet. Framträdandet samspelar lite med syftet (tunnelbana – på väg), men det är inte helt klart.
10 poäng (Låt 5p + Framträdande 5p) – ”Som Du Vill” – THEOZ
Genus demonstrativum (hyllning, nutid). Likt en ny Danny Saucedo. Det är poppigt och fräscht där text, melodi och framträdande går hand i hand. Jag blir glad av det här!
Vidare till final:
”I Can´t Get Enough” – Cazzi Opeia
”Som Du Vill” – THEOZ
Motivering:
Kärlek kommer i många former där både THEOZ och Cazzi Opeia klockrent framför känslans många nyanser. Kommer bli härligt att få se dessa bidrag i final!
Uppdatering (07-03-2022)
De bidrag som gick vidare till finalen var följande:
- ”I Can´t Get Enough” – Cazzi Opeia
- ”Som Du Vill” – THEOZ
- ”Higher Power” – Anna Bergendahl
- ”My Way” – Tone Sekelius
Det här betyder att jag genom enkla retoriska metoder lyckades få rätt på 3 av 4 (75%) vilket är en ganska hög sannolikhetshalt! Heja retorik!