
Det är många som har frågat vad man ska tänka på när man håller en presentation, möte, redovisning eller dylikt. Och eftersom retoriken till mycket är en metod, så har jag här nedan sammanställt mina viktigaste tips!
Mina 5 tips att tänka på när du håller en presentation:
1. Andas.
Det kan låta basalt, näst intill korkat, men det allra viktigaste som du måste tänka på är att du ska ANDAS. Du måste alltså få in luft i dina lungor så att ditt blod kan syresättas, och på så sätt få en fungerande kropp. Låter lätt i teorin, men är märkligt svårt i praktiken. Framförallt när du står där med andan i halsen och hyperventilerar eftersom du är så nervös att du inte vet om du ska skratta eller gråta, eller lägga dig under en sten (yes, den här känslan har jag VARJE gång jag ska prata inför en grupp människor). Det som är av vikt att tänka på är att den här känslan är super vanlig och blir enklare att hantera om du andas lugnt och fokuserat.
2. Kunskap.
Har du kunskap om det du ska prata om så är det även lättare att övertyga andra om din sak. Kunskap, och förberedelse, gör också att du slappnar av eftersom du är väl insatt i situationen och de eventuella frågor som kan komma upp.
3. Fake it til you make it.
Japp, så är det! Det är du och bara du (eller du och de du håller presentationen med) som vet vad ni ska säga och kan ämnet. Det är ju faktiskt du/ni som håller i presentationen. Det här gör att om du tappar bort dig i det du ska säga, så kan du bara hoppa vidare i presentationen. Ingen kommer att märka att du har glömt att ta upp en viss sak.
MEN, du ska såklart inte hitta på fakta. Ajja bajja. Att hitta på fakta är inget en god retoriker gör, det tillhör eristiken (härskartekniken). Frågar någon någonting där du inte kan svara så är transparens det viktigaste – alltså att säga att du inte har de uppgifterna i nuläget, men återkommer efter pausen (eller dylikt).
4. Ögonkontakt.
Det finns nästan inget värre än personer som inte tittar dig i ögonen när ni pratar. Jag vet själv att jag har den ofina vanan att göra det här när någon försöker förklara något för mig. Jag gör det här eftersom jag försöker visualisera det som personen försöker förklara. Men, det är ingen ursäkt! Titta alltid på din publik! Ser du de du pratar med så inför du ett förtroende hos dina lyssnare, vilket förenklar ditt arbete med att övertyga dina åhörare.
Tycker du att det är obehagligt kan du hålla dig till ett ”5 punktsmönster” (se nedan). Du bestämmer dig alltså för två personer i främre raden, två personer i bakre raden och en person i mitten som du tittar på.Och sen alternerar du din blick mellan dem. Antingen genom ett satt mönster eller helt random.

Här i bilden ovan så tittar talaren (DU) först på Person 1 i främre raden, sen på Person 2 i bakre raden, sen på Person 3, 4 och 5, för att sen åter igen börja titta på Person 1. Då får åhörarna intrycket av att du tittar på alla i publiken. Det här är någonting som jag använde under mina år som skådespelare, och som är mycket effektivt.
5. Din kropp.
Din kropp är ditt instrument, hur klyschigt det än låter, så använd den. Stå inte i ett mörkt hörn utan rör dig på scenen och framförallt i ljuset. Vi som publik vill nämligen se den som pratar!
Använd dina händer när du förklarar. Peka på siffror, visa bilder, papper, diagram, drick vatten, vad som helst så länge du inte blir stationär. Nu menar jag inte att du ska springa runt och bli stressad på scenen, utan det räcker med att du rör dig lite då och då. Prata om någonting, vänd dig mot skärmen (om du har en sådan), peka på det du ska förklara, ta ett steg eller två, vänd dig mot publiken, prata lite till, ta ytterligare ett steg, visa med pennan du har i handen hur stort någonting är i förhållande till den och så vidare. Tycker du att det känns onormalt så kan du testa att provgå lite innan för att känna på det. På skådistiden gick jag alltid runt i min lägenhet när jag lärde mig mina repliker. Det här för att de skulle sätta sig i kroppen på ett naturligt sätt.
Det här med att gå på scenen är inte endast för att det ser snyggt ut, utan det har även en lugnande fysisk inverkan på dig som talare. Så tips på det! Du kan även testa att stå med lite böjda ben för att få igång aktiviteten i kroppen. Står du med spikraka ben är du låst, men bara att du böjer benen en aning så aktiveras kroppen och du slappnar automatiskt av.
Och det här med att ha någonting i handen är GENIALISKT! Det klassiska är att använda sig av en penna. Har du någonting i handen tänker du på andra saker vilket gör det lättare att slappna av.
Så, det här var mina fem bästa tips – andas, ha kunskap om ämnet, fortsätt om du tappar text, håll ögonkontakt och använd din kropp!