Att vara en person framför kameran kan vara svettigt nog, men ibland kanske man är flera, exempelvis om du och en kollega ska redovisa ett projekt som ni har jobbat tillsammans med under några månader. Vad är det då du ska tänka på när du delar kameralins med en eller flera andra individer?
Del 3 – Dåtid – Att vara fler framför kameralinsen
De gamla retorikerna ger tyvärr inga goda råd i den här frågan, och inga moderna retoriker heller. Men som tur är så finns det ändå en yrkeskategori som har tränat på det här sedan urminnes tider (antiken faktiskt) utan att, märkligt nog, ha teoretiserat det. Jag pratar såklart om skådespelarna! I en pjäs är det ofta fler karaktärer än en person, som dessutom ofta är på scenen samtidigt. Ändå blir publiken aldrig förvirrad eller splittrad i sitt fokus. Hur kommer det sig?
Våga “bolla” med kollegorna
Alla som någon gång har studerat teater, oavsett nivå, måste i alla fall en gång under sitt liv traggla med övningen ”bollen” eller ”att skicka” som övningen också kan heta. Alla deltagare står i en ring och ska skicka energi (i form av en boll) till någon annan i ringen. Först börjar man med en fysisk boll, sen övergår man till att ”låtsas kasta” en imaginär boll, för att i sista stadiet endast titta på personen som man ska skicka bollen till. Hur många stadier man går igenom beror på gruppens lystringsförmåga till varandra. Att fånga en fysisk boll är inte så svårt. Inte heller att fånga en imaginär boll är särskilt komplicerat. Men hur vet man att man får en boll skickad till sig om personen bara ska ”titta” på dig på ett ”speciellt sätt”? Här handlar det endast om att vara lyhörd på gruppen och den energi som gruppen gemensamt åstadkommer. Det är först när man är en del av gruppen och lär sig känna av gruppens dynamik som man också vet när bollen skickas till sig. Det här är en övning som jag brukar använda vid teambuildning för att lättare kunna avgöra hur bra gruppen är på att lyssna och läsa av varandra. Det vill säga, hur bra gruppen är på att samarbeta. Och utifrån det resultatet så kan jag sedan anpassa resten av kursen. Men, vi ska inte grotta ner oss allt för mycket i den här övningen utan återgå till hur man rent teoretiskt agerar på scenen eller framför kameran om man är flera stycken. Men ha ”bollen” gärna i bakhuvudet!
Ge din uppmärksamhet till din kollega
Det som alltså är viktigt när man är flera framför kameran att inte ta den andres fokus. Det du gör är att ge din uppmärksamhet både fysiskt och psykiskt till den andre när hen talar. Låter enkelt, men är svårare än vad man kan tro. Ett tips är att observera programledarna på något av de nyhetsmorgonprogram som vi har här i Sverige. Där är de oftast två programledare som båda är i kameran samtidigt, och som inte ska ta den andres fokus. Om det är två luttrade programledare så är de väldigt duktiga på att ge den andre ”bollen” när hen ska prata i kameran till oss tittare. Programledaren som inte pratar brukar då antingen titta ner i sina papper och nicka instämmande eller titta på den som pratar med oss. Är det två programledare som är lite nyare i yrket brukar båda kolla rakt in i linsen, vilket gör att vi som tittare har svårt att veta vem vi ska ge fokus och lyssna på. Så, när du står där med din kollega och ska redovisa ert gemensamma arbete ska du skicka din energiboll till din kollega när det är hens tur att prata. Under tiden tittar du instämmande på hen och boostar det hen säger, likt de bakre personerna i ett presidentkandidattal. Står du upp och har lite benutrymme kan du även ta ett steg bakåt, så att din talande kollega är än mer i fokus. Och sen när det är din tur att tala så tar din kollega ett steg bakåt och bollar över till dig. På det här sättet blir tittarna inte splittrade i sitt fokus vilket kommer att resultera i en piggare publik som tar in det ni förmedlar, och förhoppningsvis tittar på hela filmklippet. Precis så här gör skådespelarna på scenen. Vi hoppas att vaccin snart kommer till oss alla så att du kan gå på en teaterföreställning och studera bolltekniken. Undervisning och nöje i ett!